top of page

Tussen Brussel en Gent

Boerenpaarden.jpg

De geheimen van het Pajottenland

Omdat het geen afgebakende geografische streek is en de paden nog ver van platgetreden zijn is het Pajottenland een streeknaam die een belletje doet rinkelen zonder dat men de ware aard en schoonheid van de regio heeft geproefd. Het ligt in de uiterste hoek van Vlaams-Brabant en heeft tijdens de voorbije decennia de fabrieken en autosnelwegen aan zich zien voorbijgaan. Gelukkig, want net daardoor is het een ongerept Toscaans landschap gebleven. De Romeinen hadden dat al door bij hun doortocht en ze zijn er vele jaren blijven hangen.

Het voordeel van wandelen in de vele dorpen/gemeenten is net dat dit glooiend landshap enerzijds na elke bergop een afdaling biedt en het landschap op elk moment een boeiende en vernieuwende invalshoek krijgt. Doe dat in de lente, de zomer, herfst of winter en er komt ook nog een Vivaldi-kleurtje bovenop.

Langs het kasteel van Gaasbeek over de Kesterheide naar de Congoberg en Bever: het biedt je ongelooflijk mooie uitzichten op een streek die sinds Bruegel ongerept is gebleven. Die schilder liet al Brussel achter zich om er de sfeer van mensen, belevenissen en natuurschoon te proeven.

 

Betreed dus met ons de teletijdmachine en maak je 500 jaar jonger: dan beleef je met de beste wereldschilder die we ooit hebben gehad de mooiste plekje van Vlaanderen. Overgoten met een lekkere geuze of kriek zijn we zeker dat deze geheimen van het Pajottenland een onvergetelijke openbaring zullen worden.

Michel Doomst

voorzitter Pajottenland+

Kwaliteit van leven in de Vlaamse Ardennen

Glooiende groene vergezichten, rijen knotbomen aan kronkelende beekjes, blinkende kuitenbijtende kinderkopjes, levende wind- en watermolen en spitsige torentjes van eenzame kerkjes. Na bocht of helling ontplooien zich nieuwe schitterende panoramische vergezichten en getuigt monumentaal erfgoed van een rijk verleden. De Vlaamse Ardennen koppelen geschiedenis aan toekomst, inspanning aan ontspanning, sport aan cultuur en stad aan natuur.

 

16 steden en gemeenten verbergen er duizenden pareltjes. Je gaat ernaartoe om groen Vlaanderen te herontdekken en je vindt er een ingetogen veelzijdigheid en authenticiteit. Wie het landschap van de Vlaamse Ardennen bewandelt, leert ook unieke natuurdomeinen, bossen, parken en historische boerderijen kennen. En dat allemaal op een boogscheut van een pak wereldgeschiedenis in de historische dorpen en stadjes. De kwaliteit van het leven in de Vlaamse Ardennen proef je in de vele streekbieren en -producten.

 

De Oude Kwaremont, de Muur, de Paterberg, ze zijn wereldberoemd. Heb je ze al eens van dichtbij gezien? Heb je ze zelf al eens proberen te beklimmen? Zelfs te voet heeft menig wandelaar er een kluif aan. Doorgrond de geheimen van het groene decor van de Ronde van Vlaanderen. Op een doordeweekse dag verraadt alleen de uitgedoste wielertoerist dat je in het spoor van de hoogdag zit. Tenzij je het Centrum Ronde van Vlaanderen bezoekt natuurlijk.

Wim Haesebeyt

Toerisme Vlaamse Ardennen

Laat je verrassen tussen Brussel en Gent

Authentieke regio’s als de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland kan je het best al wandelend ontdekken. Van het meest bekende Manneken Pis in Brussel, naar het oudste Manneke-Pis in Geraardsbergen. Onderweg proef je de streek dankzij heerlijke geuzes, bruine bieren en de Geraardsbergse mattentaart.

Koppenberg_Koppenbergbos-3.jpg
bottom of page